коли под наем на бензин
коли под наем на бензин

Можете ли да си представите какъв би бил животът ни, ако все още разчитахме на конски каруци? Голяма част от изобретенията, на които сега удобно се радваме, се дължат на бензина. За кратко време той се превърна в продукт от жизнено важно значение.

Зад това гориво, което определено промени историята на света, се крият много любопитни факти:

1. През 19 век бензинът се счита за безполезна стока. Рафинериите, които са го произвеждали в различните си процеси, просто го изхвърляли.

2. Петролът е резултат от земната кора, излагаща затрупаните вкаменени останки от древни растения и животни на високи температури и налягане без кислород в продължение на стотици милиони години.

3. Когато климатикът на автомобила влезе в експлоатация, разходът на бензин може да бъде намален между 5% и 25% в сравнения с шофирането при отворени прозорци.

4.Ако често ви се налага да шофирате с тежък багаж в колата, трябва да знаете, че на всеки 45 километра губите между 1% и 2% горивна ефективност.

5. Бензинът е най-скъп в Норвегия, Исландия и Хонконг.

6. Най-предпочитаните коли под наем са на бензин. Това се дължи на по-тихата работа на двигателя, по-бързото набиране, по-лесното зареждане. В случай че няма да пътувате на дълги разстояния с наетата кола под наем, бензинът е добър вариант.

7. Най-евтиният бензин в света се продава във Венецуела.

8. С нарастването на цените на горивата нарастват и продажбите на готварски книги и съдове за готвене. Хората предпочитат да се хранят у дома, отколкото да посещават ресторанти.

9. Преди появата на бензина въглищата са били преобладаващото гориво.

10. През зимата разходът на гориво е по-висок, затова не е лоша идея да помислите за обществен транспорт.

11. Ако обичате да експериментирате зад волана, не забравяйте, че прекалено бързото ускоряване и рязкото спиране могат да увеличат разхода на гориво с 1,27 километра на литър. Предпазливостта е най-добрият „втори пилот“, освен това ви гарантира и икономия на гориво.

12. Ако искате бензинът да е най-ефективен, имайте предвид че най-добрата скорост за шофиране за оптимална ефективност е 88 километра в час. Това, разбира се, не означава, че не трябва да се съобразяваме с ограниченията в населените места.

13. Американските шофьори притежават 25% от автомобилите в света, но представляват 44% от глобалния разход на гориво.

14. Бензинът може да бъде наричан по различен начин в зависимост от държавата, в която се намирате. Ако ви предстои пътуване в чужбина с вашия автомобил или с кола под наем, проучете този въпрос.

15. Един много интересен факт: литър бензин спестява енергия, еквивалентна на изяждането на 30 хамбургера.

16. 90% от мъжете шофьори знаят колко е средният разход на гориво на автомобила им, но едва 58% от тях знаят собствената си кръвна група. Още по-малко – 43% знаят дали имат висок холестерол.

17. Бензиновите пари са по-тежки от въздуха, затова те се утаяват на земята. Ето защо могат да бъдат открити в канализацията.

18. Около 20% от целия нефт, произведен в света, е използван за производството на бензин.

19. Бензинът е една от най-търсените стоки в света. След него се нарежда кафето.

20. За качеството на бензина може да се съди по цвета му. Той трябва да бъде безцветен, бледожълт или бледисин. Твърде яркият цвят или червените нюанси с комбинация със силна миризма, говорят за наличието на вредни добавки.