Спорт

Може би, се чудите защо футбола е най-популярната спортна игра. Отговорът се състои във факта, че това е най-посещавания и гледан спорт. Наричат го още Цар футбол, тъй като обединява милиони фенове по целия свят, които се наслаждават на двубоите от различните шампионати и турнири. Няма спор, че именно футболната игра пълни стадионите с екзалтирани фенове от всеки пол и възраст.

Любопитни и интересни факти за спорта

Спорт

Един от най-мъжките спортове е боксът. Той става официален още през 1901, когато пълни залите с привърженици. Днес все повече мъже гледат и тренират бокс, защото той демонстрира мъжество и физическа подготовка. Любопитен факт е, че има и много жени запалени по бойния спорт. Те не само гледат, но и го практикуват, което с леко намигане, плаши мъжката половина.

Ако се чудите коя е първата дама парашутист, то нейното име е Jean Garnerin. Тя скача от балон пълен с горещ въздух още през далечната 1799 година. Екстремното изживяване е последвано от още представителки на нежния пол, които искат да изпитат тази уникална емоция.

В случай, че още се чудите кой е най-скъпият спортист на света, то ние ще ви помогнем. Неговото име е Михаел Шумахер. Автомобилният състезател се радва на невероятни парични постъпления надминаващи и най-смелите ви мечти. Под него остават имена като Арнолд Палмър и Тайгър Уудс.

И понеже започнахме да пишем за женските постижения в спорта, то не трябва да подминем и първата дама, която изкачва Еверест през 1975 година. Това е японката Junko Tabei, придобила огромна популярност след подвига си.

Но нека споменем и някои любопитни факти за самите спортове, а не само за състезателите. Знаете ли, че футболната топка притежава тридесет и две парчета от кожа, които са съединени с над 600 бода. Топките за ръгби са се правели от свински пикочен мехур. Днес те се изработват от синтетичен материал, който им позволява по-голяма здравина и устойчивост по време на играта.

По време на световното футболно  първенство в Съединените щати през 1994, България е единственият отбор, където фамилиите на футболистите завършват на Ов. Това е потвърдено от стотици авторитетни спортни издания в различни точки на света.

Левски София е първият футболен отбор в България, който се класира в групите на Шампионската лига на 23.08.2006 година. Сините от София бяха водени от старши треньора Станимир Стоилов.