Електропастири

Електропастирите са устройства, които се използват главно от животновъдите. С тяхна помощ стадото се държи в пълен брой и в същото време се научава да пасе на едно място, без да се разпилява. Електропастирът включва енергизатор, който ще захрани огражденията с ток и при съприкосновение на животно до оградата, то ще получи електрошок за секунди. Това води до психологически ефект, с чиято помощ членовете на стадото ще пасат в определена територия.

Продават ли се електропастири в България?

Да, електропастири в България се продават, като цената им зависи от вида на енергизатора / устройството, използваните изолатори за електропастири, както и от размера на огражденията и избора на допълнителни аксесоари. Вие можете да закупите устройствата в комплект, както и поотделно да поръчате всеки компонент, в зависимост от вашите конкретни изисквания.

По-големите животновъди отдавна използват електропастири, за да съхранят добитъка си в пълен брой. В някои случаи от подобен тип устройства се възползват и по-малките фермери, които отглеждат кози, овци, крави и други животни. Цените не са високи, а функционалността на енергизатроите и оградите, е повече от полезна, когато извеждате животните си на паша.

Позволена ли е употребата на електропастири?

Да, законът не забранява да използвате електропастири. Единственото задължение, което имате е да сложите една обикновена табелка, с която да уведомите хората, че през оградата минава електричество. Тук изрично трябва да напишем, че токът, който преминава през огражденията, не застрашава нито човешките животи, нито тези на вашите животни.

Няколко думи в обобщение

И, ако до този момент сте се чудили, как да намалите времето за работа – извеждане на добитъка на паша и съхраняването му, то тогава електропастирът е един от най-добрите начини да се справите с тази ситуация. Стотици хиляди, та даже милиони фермери и животновъди по света вече използват електропастири и са доволни от тяхната производителност. Ще се радваме, ако статията ни е била интересна и Ви желаем успехи!