трикове за пране на дрехи

Дафиновият лист ни е познат от кулинарията, но освен в кухнята, той може да ни помогне и в прането. Тази ароматна подправка има вълшебен ефект, който няма нищо общо с готвенето.

Всяка съвременна домакиня е добре да разполага с множество трикове не само за поддържането на чистотата в дома, но и за поддържането на дрехите. Както знаем, техният цвят е особено чувствителен при пране и бързо губи своята яркост. А не рядко и смесването на цветовете при пране води до плачевни резултати.

Поставете дафинов лист в пералнята и това, което ще видите, ще ви изненада

Всички се притесняваме, когато перем белите си дрехи, защото бързо добиват матов оттенък. Ето че има решение и на този проблем и той дори няма да ни коства пари.

И така, можете да сложите дафиновия лист директно в пералнята. Много добър ефект ще получите и ако накиснете прането предварително. Можете да използвате до 10 дафинови листа. Това зависи от обема на прането.

За целта първо сварете дафиновия лист. Когато водата изстине, накиснете прането в нея и оставете за няколко часа. Можете да разбърквате от време на време с ръка. След това изстискайте добре и изперете в пералнята.

Ефектът е най-силен при белите дрехи. Те стават снежно бели. Цветните дрехи пък запазват цвета си по-дълго.

Черният пипер също запазва цвета на дрехите

Чаена лъжичка смлян черен пипер ще запази цветното ви пране. Сложете подправката директно в барабана. Черният пипер не само ще запази ярките цветове на дрехите ви, но и ще премахне остатъците от прах и ще предотврати полепването им по тъканите.

Остатъците от прах са особено видими по тъмните дрехи. Вместо да използвате опцията за допълнително изплакване, просто използвате редовно малко черен пипер. Той действа като абразив, но изключитеелно нежно и към дрехите, и към барабана. И белите чаршафи ще останат бели, каквито ги харесвате, а матовите оттенъци ще изчезнат.