сладки картофи

Бататите, както са известни сладките картофи, предоставят вкус и полезно въздействие върху човешкия организъм. Този вид екзотични зеленчуци се славят с високата си хранителна стойност. Съдържанието им на захари стига до 28 процента, но гликемичните им индекси са по-ниски в сравнение с обикновените картофи, което се възприема добре от диабетиците.

Бататите успокояват нервите

Сладките картофи влияят положително на човешката нервна система. Те се борят ефективно със стреса посредством отпускащия им ефект. Имат и добро хормонално въздействие, което е подплатено с производството на витамин D помагащ за пълноценното усвояване на калций. Този витамин спомага и за съхранението на умствените и мозъчни функции на хората.

Отсъствието на достатъчно витамин D води до нервни изблици, психически разстройства, стареене и отслабване на системата на костите. Получаването на витамина чрез консумация на батати е един от най-добрите начини да се погрижите за психиката и физическата устойчивост.

Повече младост със сладки картофи

Похапването на сладки картофи (батати) е полезно и заради съдържание на витамини от групите A,B и C, в чиито състав влиза бета каротинът „каротеноид“, който представлява естествен антиоксидант. По този начин вие постигате по-млада и красива кожа, на която да се радвате дълги години. Разбира се, за целта се предвижда хранителен режим с бататите.

Специалистите са единодушни за ефекта на сладките картофи върху стареенето. С тях можете да запазите фигурата си свежа и непокътната от външните условия за по-дълго време. Тук дори не се налага да правите допълнителни козметични процедури, защото всичко е натурално.

В обобщение

Това бяха основните неща, които искахме да споделим с вас на тема „батати“, която става все по-актуална към днешни дни. Сладките картофи са здравословни, много вкусни и полезни за човешките същества, така че можете да ги включите във вашето меню за по-добър ефект.