диета за болни от рак

Спазването на диета е от ключово значение за болните от рак. Има определени хранителни режими, които те трябва да спазват, ако искат да имат реални шансове за борба срещу коварната болест. Тук не става дума за гладуване, а за реални промени в храненето, с чиято помощ пациентите ще се сдобият с необходимите витамини, минерали, калций и белтъчини.

За да се справят болните с онкологична диагноза, се налага да консумират само натурални храни. Алкохолът и тютюнопушенето, задължително се изключват от менюто. При раково болните апетитът е ограничен, така че медиците изграждат специални програми включващи ястия, които не товарят организма и в същото време го захранват с нужните вещества.

Консумация на въглехидрати

Глюкозата се усвоява от раковите клетки, което идва да рече, че е противопоказно да се консумират “прости” въглехидрати от типа на захарни продукти и газирани напитки. Лекарите предлагат харни с наситеност на нишесте, от сорта на картофи и/или храни на зърна. Добра идея за усвояване на въглехидрати е черният шоколад, който съдържа противоотрови.

Медицината твърди, че според локацията на тумора, е желателно да избягвате пълнозърнестите храни, които дразнят чревната лигавица. Това важи в случаите на рак на стомаха, дебелото черво и хранопровода. Ако имате такава диагноза се консултирайте със специалист, който най-вероятно ще ви насочи към ястията: овесения ядки, булгур, кафяв ориз и така нататък. Тези храни не са скъпи, но могат да имат силен оздравителен ефект върху вас.

Усвояване на белтъци

За усвояването на белтъци е важно да знаете, че месата и продуктите не бива да бъдат тлъсти и мазни. Телешкото и пилешкото са добри хрумвания, но може да прибавите и свинско към менюто, стига сланината да е по-малко. Поне през две седмици консумирайте риба, тъй като тя е много полезна и спомага за правилното функциониране на организма ви. Съветът ни е да избягвате сирената и кашкавалите, понеже те увеличават мастните киселини и холестерола.

Пикантните храни също не са за препоръчване. Вие сами може да си приготвите бонфиле с билки, което да ви осигури белтъчини. Много хора прибягват до този вариант, тъй като е вкусен и полезен. Рецепти може да откриете напълно безплатно в интернет пространството.За тези, които обичат яйца се предвижда употреба не повече от три броя седмично.

Използвайте растителни мазнини

Слънчогледовото олио и зехтина са добри идеи, които може да включите в менюто си, ако имате онкологично заболяване. Страдащите от рак, трябва да приемат витамини от групи А и Е. Омега 3 – мастни киселини също са препоръчителни, но количеството не трябва да превишава 30 грама на ден. По този въпрос се консултирайте със специалист – диетолог.

В обобщение

Диетата при болни от рак е наложителна. Организмът има нужда от полезни вещества и ние описахме част от тях по-горе в статията. Естествено, препоръчваме на нашите читатели, да се обърнат към личен лекар, онколог или диетолог, който да потвърди думите ни. Съдържанието на статията не претендира да е написано от професионалист, така че направете нужната консултация и ви желаем успех в борбата с тежките болести. Всичко хубаво и на добър час!