цитрусови плодове

Ако търсите начини за предотвратяване на настинки, грип и други инфекции, първата ви стъпка трябва да бъде посещението на местния хранителен магазин. Планирайте храненията си, за да включите тези 5 мощни усилватели на имунната система. Имайте предвид, че консумирайки храните, които ще посочим в статията, няма да преборите вируса Covid-19, но ще имате по-силна имунна система за битката с различните вируси, както и с вредоносните микроби в организма ви.

1 – Цитрусови плодове

 

Грейпфрутите, портокалите, лимоните, мандарините и клементините, имат високо съдържание на витамин C, за който се смята, че подпомага производството на бели кръвни клетки, които играят водеща роля при борбата с инфекциите. Прибавяйки цитрусите към менюто Ви ще се радвате на повече енергия и съпротивителни сили, с чиято помощ можете да се защитите от настинка и грип.

2 – Червени чушки

Червените чушки също са богати на витамин C и дори имат по-голямо съдържание от някои цитруси. Освен това те съдържат и бета каротин, който спомага за по-доброто зрение и по-силното Ви тяло. Червените чушки трябва да присъстват в храненията Ви, тъй като се грижат по най-добрия начин за имунната система и могат да изиграят важна роля при борбата с вирусите.

3 – Чесън

За полезните свойства на чесъна, е изговорено и изписано много. Вън от съмнение е, че чесънът стимулира имунната система по перфектен начин и освен това се грижи за нормализиране на кръвното налягане. Ако прибавите по 1 – 2 скилидки чесън към храната си, не само ще бъдете по-здрави, но и ще Ви бъде по-вкусно. Написаното е на база различни медицински анализи по света.

 

4 – Бадеми

Що се отнася до предотвратяването и борбата с настинките, витамин Е има тенденция да отстъпва на витамин С. Този мощен антиоксидант обаче е ключов за здравата имунна система. Това е мастноразтворим витамин, което означава, че изисква наличието на мазнини, за да се усвои правилно. Ядките, като бадемите, са пълни с витамин Е и също имат здравословни мазнини. Тези ядки са един от най-добрите естествени стимуланти за имунната система на човешките същества.

5 – Зелен чай

И зеленият, и черният чай са пълни с флавоноиди, вид антиоксидант. Зеленият чай наистина превъзхожда в нивата на епигалокатехин галат (EGCG), друг мощен антиоксидант. В проучвания е доказано, че EGCG подобрява имунната функция. Процесът на ферментация, през който преминава черният чай, унищожава голяма част от EGCG. Зеленият чай, от друга страна, се приготвя на пара, а не ферментира, така че EGCG се запазва. Ето защо, е добре да имате зелен чай вкъщи, който е и поредният стимулант на имунната система, който пожелахме да Ви посочим.