интервални тренировки

Интервалните тренировки представляват упражнения, където сегментите с максимални усилия се редуват с леки упражнения или периоди на почивка. На такъв тип тренировка често спират хора, които не харесват аеробните упражнения, но в същото време се нуждаят от тях, за постигане на целите си. Това са упражненията, които най-добре допринасят за намаляване на телесните мазнини и за формирането на красиво оформено тяло. Интервалните тренировки имат редица предимства и неочаквани благоприятни ефекти, за които незапопзантите хора не са наясно.

1. Интервалнотите тренировки са по-кратки

Това е много подходящо за заетите хора. Дори и с отделянето на много по-малко време, може да постигнете същия или дори по-голям ефект, отколкото когато се упражнявате с типична тренировка. И всичко това, защото по време на преминаването на интервал с висока интензивност консумацията на енергия за единица време значително се увеличава. Това ви позволява да изгаряте повече калории и да отслабвате по-ефективно. Затова няма смисъл, да прекарвате дълги часове в залата. 30 минутна тренировка е напълно достатъчна. Разбира се, за да постигнете желания ефект се изискват редовни посещения.

2. Изгарянето на мазнини става не само по време на упражнения, но и след това

Анаеробното упражнение (тренировка с тежести) се характеризира с ниско ниво в изгарянето на мазнини. Такива имат дълготраен ефект – след тренировка. Докато стандартните аеробни упражнения обработват излишните мазнини само по време на тренировка. Ако изберете интервални тренировки, може да прекъснете този модел, дори ако упражненията са аеробни. Поради високата интензивност в организма се активират метаболитните процеси. Мазнините ще продължат да изгарят и през и след края на тренировката.

3. Интервалната тренировка стимулира производството на хормона на растежа

Този хормон се произвежда от тялото на възрастен в много малки количества. Той е този, който е отговорен за поддържането и поддържане младостта на клетките и тъканите. Дългогодишние наблюдения на експерти върху хора, които са практикували интервални тренировки ни позволяват да говорим за скокове в производството на хормон на растежа, именно след тренировките. Това е от полза за вашето здраве, особено ако спортувате редовно.

Вижте също: Защо жените се нуждаят от фитнес?

фитнес момиче

4. Трениране на сърдечен мускул

Тук става въпрос за здраво сърце и при липса на противопоказания за интензивни упражнения. Сърдечният мускул, подобно на всеки друг орган, повишава работата си с правилна тренировка. Това е особено забележимо при тези, които практикуват интервални тренировки. В процеса на тренировка, може да докарате сърдечно-съдовата система до предела на възможностите ѝ. Това е моментът, когато сърцето, сякаш ще изскочи от гърдите ви. Подобни усилия дават на мускула стимул да развива и повишава издръжливостта. Това се постига, когато се подложите подобни супер натоварвания на интервали. Подобно натоварване може да е вредно за сърцето, затова се препоръчва да се спортува под наблюдението на инструктор.

5. Не се изискват допълнително оборудване
Независимо кой спорт предпочитате, в контекста на интервални тренировки, няма да е необходимо да купувате друго спортно оборудване. Определете нивото на подготовка, изберете програмата, която ви подхожда и започнете да тренирате. Освен това може да тренирате навсякъде и по всако време, отделяйки едни 15-20 минути.