как да се изходя при запек

Много хора страдат от запек (констипация), при който изпражненията стават твърди и налице е невъзможност за изхождане. В случай, че имате такъв проблем и той продължава повече от 3 дни, трябва да се консултирате със специалист. Разбира се, понякога можете да реагирате и самостоятелно, за да се изходите при запек. В статията ни ще Ви дадем някои временни решения на проблема. Тук пак казваме, че при дълготраен запек, е нужна намеса на лекар.

Какви са причините за запека?

Преди да отговорим на въпроса как да се изходя при запек, ще разгледаме най-честите причини за възникването на констипацията. Те могат да бъдат най-различни, така че бъдете внимателни. Запекът при някои може да се дължи и на тежко заболяване на дебелото черво. А сега нека не се бавим повече, а да Ви посочим възможните причинители на неприятния запек:

  • Видът на консумираната храна;
  • Неправилна полза при изхождане;
  • Страничен ефект от медикаменти;
  • Хормонален баланс;
  • Заболяване на дебелото черво;
  • … и други!

Фармацевтичните компании предлагат различни решения, с чиято помощ можете да се отървете от запека. Разбира се, най-доброто решение е да потърсите съдействието на вашия личен лекар, който да Ви назначи лечение. Има вероятност да се наложат и специални изследвания.

Бабини илачи срещу запек

Преминаваме към темата как да се изходя при запек. Стартираме с някои бабини илачи и рецепти, които са безвредни и обикновено имат ефект, стига констипацията, да не е причинена от тежко заболяване. Вие можете да се възползвате от възможността за нормално изхождане, като преминете към плодова диета. Имайте предвид, че крушите имат отлично слабително действие и можете да ги използвате, когато желаете да се изходите, без никакви затруднения.

Друго възможно решение на проблема, е зелевият сок. Той също действа разхлабващо, а пък е и много вкусен. Не бива да се прекалява с консумацията, но 250 – 300 гр. дневно, могат да Ви помогнат. Хапването на добре приготвено кисело зеле, също се препоръчва на хора със запек.

Медикаменти срещу запек

Не Ви препоръчваме да взимате медикаменти срещу запек, без рецепта. Лекарят може да Ви назначи изследване, за да види каква е причината за настъпване на констипация. По аптеките има най-различни лекарства, каквито са: Фенолакс, Дуколакс, Бизалакс, Елакса и прочие. Те обаче могат да имат негативен ефект върху организма Ви, ако страдате от различни заболявания. Ето за това не препоръчваме самолечение, ако искате да се чувствате добре.

По всяка вероятност сте слушали много истории за хомеопатия, която помага при запек. И тук Ви призоваваме да внимавате. Взимането на дадени хомеопатични медикаменти, без консултация със специалист, може да Ви навреди. В този ред на мисли е да се доверите на конвенционалната медицина, а ако настоявате да се лекувате с хомеопатия, внимавайте!

Билки при запек

Семената от див копър, корените от джинджифил и листата на мента влияят добре при хора със запек. Това са билки, които подобряват храносмилането и имат благоприятен ефект върху черния дроб и дебелото черво. Най-хубавото е, че билките са безвредни, и ако не помогнат, то със сигурност няма да Ви навредят. Разбира се, когато използвате билки при запек, е нужно да потърсите рецептите за приготвяне, каквито ще намерите и тук в нашия уебсайт. Надяваме се, че сме успели да Ви бъдем от полза, и ще се радваме да споделите тази статия с приятелите ви.