колата
колата

Понякога решението на даден проблем може да бъде елементарно и да отнеме секунди. Дори когато говорим за автомобили, има прости съвети, които могат да се окажат безценни в дадена ситуация. И това важи особено за начинаещите шофьори.

Ще ви предложим 10 автомобилни трика, които могат да ви бъдат полезни:

1. Използвайте паста за зъби за почистване на фаровете

Просто нанесете малко паста за зъби върху мека кърпа и почистете фаровете си. Само след няколко минути те ще изглеждат като нови.

2. Използвайте ластик, ако нямате стойка за мобилния телефон

Ако не разполагате със стойка за телефон в автомобила си или сте наели кола под наем, временно можете да закрепите телефона си за решетката на парното с помощта на най-обикновен ластик. Прокарайте го през решетката и издърпайте двата края. Сложете телефона, така че да не може да падне. В повечето коли под наем липсват подобни аксесоари, затова ще се наложи да подходите креативно.

3. Закачете тенис топка в гаража за безпроблемно паркиране

Ако гаража ви е малък и трябва да паркирате на точно определено място, но сте начинаещи и ви е трудно да прецените разстоянието, можете да закачите въже на тавана, за което да закрепите топка за тенис. Веднага щом топката докосне предното стъкло, ще знаете, че сте пристигнали на точното място.

4. Свалете лесно стикера от предното стъкло на автомобила

За да избегнете оставянето на следи при свалянето на стикера от предното стъкло на автомобила, използвайте топла влажна кърпа. Поставете я върху него за около десетина минути и ще го премахнете много лесно.

5. Сложете малко масло на гумените уплътнения на автомобилните врати, за да не замръзват

Ако не разполагате с гараж и понякога не можете да отворите вратите на колата си през зимните месеци, можете да ги намажете с малко масло.

6. Превърнете чашата от кафе в контейнер за мокри кърпи

По-удобно ще ви е да използвате чаша за многократна употреба в ролята на контейнер за мокри кърпи, особено когато сте на дълъг път и няма къде да спрете за почивка. Вземете една чаша с капаче и прехвърлете мокрите кърпи в нея.

7. Използвайте органайзера за обувки, за да превърнете задната седалка в истински „килер“

Ако ви се налага да пътувате с дете,можете да сложите органайзера за обувки на гърба на вашата седалка. Така детето ви ще си взима всичко необходимо, докато вие шофирате. Това е удобно и за вас, ако сте повече пътници в колата.

8. Ако дистанционното не отваря колата от по-голямо разстояние, използвайте този трик

Ако трябва да отключите колата си от по-голямо разстояние, но сигналът не достига, доближете дистанционното близо до брадичката си и опитайте отново.

9. Нанесете прозрачен лак за нокти върху пукнатините на предното стъкло

Ако не можете да поправите веднага щетата, просто нанесете обикновен прозрачен лак за нокти върху пукнатините на предното стъкло и ще предотвратите по-нататъшното им разпространение.

Това би ви било особено полезно, ако сте наели кола под наем и по лошо стечение на обстоятелствата сте повредили стъклото. Въпреки че всички коли под наем имат застраховка, ако тя не е в пълен размер, не покрива всички щети.

10. Размразете ключалката с дезинфектант

Алкохолът в дезинфектанта ще помогне за разтапяне на леда в ключалката. Пръснете директно на ключалката и върху ключа. Със същия успех можете да използвате спирт или силен алкохол.