грешки при шофиране в града

Шофирането в градски условия се различава от извънградското шофиране в някои отношения. Докато силната музика, докато карате по магистралата, може да ви е изключително приятна, то тя в града, например, може да стане причина и за инциденти. Има още редица неща, които увеличават риска, докато маневрирате в тесните, натоварени улички или в жилищните зони.

4-те сериозни грешки, които не трябва да допускате, докато шофирате в града:

  1. Паркирането без мисъл за другите

Независимо дали става въпрос за паркиране върху две паркоместа, или за възпрепятстване на друг автомобил, е изключително неприятно. Нещо, което много хора правят, но което често е твърде подценявано.

Паркоместата в големите градове са силно ограничени, поради което е хубаво да постъпваме колегиално и да спазваме видимите и невидимите им очертания.

Неправилното паркиране също така може да застраши живота на пешеходците, велосипедистите или просто на другите шофьори, ако ограничава видимостта.

  1. Слушане на силна музика

Много от нас имат навика да пускат високо музиката, докато шофират, но както вече споменахме, това не е добра идея. Не забравяйте, че звуците и шумовете са много важни. Помислете за сирените на линейките, клаксоните на другите автомобили и прочее сигнали за опасност.

  1. Пренебрегване на мъртвата точка

Мъртвата точка е нещо, което може да доведе до сериозни инциденти, особено при престрояване. Страничните огледала не могат да ви покажат изцяло дали до вас има друг автомобил, ако той се намира извън техния обхват. Ето защо е важно да сменяме лентите внимателно.

  1. Неподаване на светлинни сигнали

Много шофьори не считат за нужно да показват намеренията си със светлинен сигнал, какъвто е мигачът. Това в съчетание с високата скорост може да доведе до инциденти.

Тук ще добавим и преминаването на кръстовището на червен сигнал. Не случайно при наближаване на кръстовище шофьорът е длъжен да се съобрази със светофарната уредба. Оранжево-червеното не означава премини на по-висока предавка, а означава, че трябва да спрем безопасно.