безопасен риболов

Риболовът като цяло е миролюбив спорт и уредите, които се използват са безопасни. Разбира се, както всяко едно начинание и това крие своите рискове, като за да ги избегнете е препоръчително да спазвате определени правила и да вземете превантивни мерки срещу наранявания, удавяне, измръзване и други инциденти.

Решихме да напишем няколко съвета за безопасен риболов, тъй като сме загрижени за вашето здраве и искаме да ви опазим от нежелани неприятности по водоемите. Ето и това, което ви предлагаме днес:

– Ходете на риболов организирано. Не се разпилявайте, а направете подготовка на всичко, което ви трябва. Носете пълна екипировка включваща топли дрехи, храна, лекарства и разбира се най-важните такъми.

– В случай, че имате настинка или грип не излизайте за риба. Атмосферните условия се променят рязко, а когато сте в близост до водата има реален шанс да увеличите активността на заболяването ви.

– Дъното на язовира е доста студено и при влизане може да получите схващане на крайниците. В такъв случай е нужно да убодете с остър предмет схванатата ръка или крак.

– Не влизайте в непознати водоеми, има реален риск да се удавите. Много често в амбицията си да хване изплъзналата се риба, риболовецът влиза във водата без никаква подготовка, а това може да е много опасно.

– При положение, че не може да плувате, то не се качвайте в лодка, дори и на ваш колега. Ако все пак се решите на тази стъпка използвайте предпазна екипировка.

– Против силно слънце носете шапка и очила, за да запазите доброто си здравословно състояние. Споделете с вашите роднини и приятели къде отивате и кога възнамерявате да се върнете, носете мобилен телефон.

В заключение

Това бяха най-общите съвети за безопасен риболов, на които трябва да обърнете внимание. И макар, че жертвите в този спорт са малко, то винаги имайте едно на ум и следвайте неотлъчно тази статия. Пожелаваме ви добро здраве и много успехи на риболовната сцена.