изграждане на видеонаблюдение

Искате да монтирате камари в дома или офиса си. Дори и да ви изглежда съвсем лесна задача и да имате техническите познания да го направите и тази материя си има своите специфики. Изграждането на видеонаблюдение започва първо с няколко ключови въпроса:

  1. Каква е площта на охраняемия обект?
  2. Къде са критичните точки от него?
  3. Колко камери ще са необходими да покрият критичните точки?
  4. Какви ще са изискванията към възможностите на техниката за видеонаблюдение?
  5. Необходимо ли е видеонаблюдение на живо ли на запис?
  6. Какво ще е осветлението на конкретните места обособени за камерите?
  7. Нежно ли е камерите да имат нощен режим?

Отговорите ли си на тези въпроси много по-лесно ще проектирате, изградите и монтирате всички компоненти на системата за видеонаблюдение.

Броят на камерите за изграждане на видеонаблюдение се обвързва директно с площта на охраняемия обект и архитектурните му особености. По този начин ще се избегнат така наречените слепи петна. Не пестете от камери. Все пак те са вашите очи и разчитате главно на тях.

Местоположението на камерите трябва да бъде възможно най-близо до обекта на наблюдение. Поставете колкото се може повече осветителни тела около него. Камерите се нуждаят от светлина, особено ако нямат нощен режим.

Обърнете внимание и на другите функционалната възможност на камерата. Много е важно да се съобразите с фокусното разстояние и разделителната способност.

Когато говорим за фокусно разстояние разбирайте възможността на камерата да заснема определена площ. То може да бъде 2.8, 3.6, 16 и повече милиметра. Правилото е следното:

Колкото по-малко фокусното разстояние, толкова по-голяма площ ще обхване камерата. Това ще бъде за сметка на детайлността на картината. Препоръчително е да се насочите към обратния вариант. Фокусното разстояние да е голямо. Тази възможност ви гарантира, че при изграждане на видеонаблюдение вие ще имате много подробна картина, на по-малко площ.

Разделителната способност на камерата представлява нейната възможност да записва картина с най-малките детайли по нея. Тя се измерва в TVL. Най-масово използваните камери са с 420TVL, но те не ви позволяват да различавате добре лица, а ако това ви е важно е добре да се насочите към по-висок клас. Можете да си закупите камера със 700 TVL, чиято картина по качество се доближава до телевизионните камери.

Когато желаете да се наблюдава обекта нощно време трябва да имате инфрачервена подсветка. Колкото повече светодиода има камерата ви, толкова по-ясна картина ще заснема.

За да изградите една наистина добре функционираща система за видеонаблюдение ви съветваме да се доверите на опита и професионализма на фирмите, които се занимават точно с това. За тях няма да е никакъв проблем да установят броя, точните местоположения на камерите и какви възможности трябва да имат те.

Ще ви предложат решение, което в максимална степен да отговори на вашите изисквания и бюджет. Този вариант ще ви предпази от възможни грешки при закупуване на неподходяща техника, която няма как да ви влезе в употреба за в бъдеще и ще ви коства излишни пари.