спермограма

Изследването на мъжката фертилност е важно за поставянето на правилната диагноза. Проучванията доказват, че 40%-50% от случаите на безплодие в населението се дължи на мъжа. Много малка част от проблемите с фертилността при мъжете се забележими. В повечето случаи, те не са видими. При проблеми със забременяването е препоръчително да се извършат нужните изследвания при мъжа. Те не са сложни и инвазивни. Най-общото и най-важното от тях е семенният анализ.

спермограма

Какво е спермограма?

Спермограма е пълен анализ на семенната течност (физически свойства, химичен и клетъчен състав). Изследването оценява жизнеността, подвижността, формата и броя на сперматозоидите в мъжката сперма.

Защо се прави?

В близо 1/3 от случаите, когато в една двойка има затруднения със забременяването, причината е основно у мъжа. В такъв случай, една от първите стъпки, които лекарите предприемат, е назначаването на изследване на семенната течност- спермограма. Освен това е достъпно и лесно изследване, което дава достоверна информация за репродуктивния статус на мъжа.

Кога е най-добре да се направи спермограма?

Зачеването по естествен път, дор когато дойката няма установени репродуктивни проблеми, може да отнеме месеци. Специалисти препоръчват опитите да продължат в рамките на една година, след което да се потърси помощ. Въпреки това, ако жената е края на трийсетте или повече години, да не се чака една година, а да се говори с лекар 6 месеца опити за бебе.

Как протича прегледа?

Първоначално пациентът трябва да си запише час в лаборатория. В лабораторията, пациентът се отвежда в специална стая, след дезинфекция на върха на главичката, той трябва да мастурбира там, за да събере спермата си в контейнер, предвиден за целта. Отделянето на биологичния материал се препоръчва да се извърши на място или транспортирана от вкъщи, в рамките на 30 минути. Пробата трябва да се пази от пряка слънчева светлина и да се пази от загряване и изстиване. Най-разпространения начин за даване на проба е чрез мастурбация, без използването на лубриканти. Не се препоръчва вземане на проба с презерватив, защото обикновените съдържат спермицидни вещества, които променят имобилизират сперматозоидите. Друг начин на събиране на семенна проба е чрез прекъснат полов контакт. Недостатъка на този метод е опасността от замърсяване с вагинални клетки, вагинална флора и левкоцити. Средно медицинския преглед продължава 15 минути. Ако пациентът не успее да предостави проба от сперма, може да се направи втора среща (в зависимост от лабораториите), по време на която пациентът може да дойде с партньора си.

По какво фактори се оценява пробата?

След като семенната проба постъпи в лаборатория се оценяват различни фактори. Най-напред биолога прави анализ на спермата:

 • Обем- измерва се количеството на еякулата, който трябва да е по-голям или равен на 1,5 мл.
 • Време на втечняване- трябва да е около 20 минути
 • Стойност на pH- между 7,2 и 8,3

След това биологът преминава към изследване на количеството и качеството на сперматозоидите:

 • Концентрация на сперматозоидите (броят на сперматозоидите за милилитър)- над 15 млн./мл., а общият брой в еякулата- 39 млн./мл.
 • Подвижност на сперматозоидите- прогресивно подвижни- 32%; обща подвижност- 40%
 • Морфология на сперматозоидите- нормално повече от 4% от сперматозоидите трябва да имат нормална форма и структура

Как да се подготвя за спермограма?

С цел да се осигури най-добрата проба за изследване и да бъде получен най-точен резултат, е необходимо:

 • Полово въздържание между три и пет дни преди датата на изследването.
 • Употребата на стерилен контейнер.
 • Да се избягва разливане и пропускане на порция от еякуляри.
 • Да не се използват лубриканти, понеже те могат да убият сперматозоидите.
 • Пробата от семенна течност да се съхранява на стайна температура.