изследване фетална морфология

Фетална морфология е специализирано ехографско изследване, на което всяка бъдеща майка трябва да се подложи, за да бъде сигурна, че бременността ще завърши благополучно и ще се роди здраво бебе.

Изследването служи за диагностициране или отхвърляне на структурни дефекти на плода, като се преглеждат всички жизненоважни орган и системи. Дава информация за развитието на бебчето, както и за състоянието на плацентата, матката и качеството на околоплодните води.

Кога се прави фетална морфологии?

Фетална морфология може да се направи три пъти през цялата бременност. Това е от особено значение при високорискови бременности и при жените с опасност от развиване на гестационен диабет и други болести.

Изследването се различава във всеки триместър, тъй като може да се комбинира с допълнителни тестове и съответно дава различни резултати, в зависимост от степента на развитие на плода.

През първия триместър се извършва т.нар. ранна фетална морфология, която винаги върви ръка за ръка с биохимичен скрининг, кръвно изследване. Тези изследвания дават първите сведения за вродени генетични аномалии.

Същинската морфология се прави през втория триместър от бременността. В периода 18 – 23 г.с. изследването представлява обстойно преглеждане на всички органи и системи на бебето, като се следи зорко за структурни дефекти.

Последното изследване от този вид се извършва между 28 – 32 г.с. През третия триместър специалистите следят за други дефекти и проблеми, които се проявяват на по-късен етап.

Защо се прави фетална морфология?

Феталната морфология е изключително важно изследване. То дава информация за цялостното развитие на плода и начина, по който протича бременността.

За получаване на най-точните резултати, от голямо значение е прегледът да се направи в периода около 20 гестационна седмица. Това се дължи на факта, че през втория триместър бебето започва своето най-усилено и бързо развитие. Тогава плода е достатъчно голям и развит, за да се диагностицират или изключат структурните аномалии с най-голяма точност.

Как протича прегледът фетална морфология?

Прегледът трае между 20 и 40 минути, през които специалист, с помощта на високоспециализиран ултразвуков апарат, преглежда внимателно плода. Изселването може да се извърши трансабдоминално или трансвагинално. При феталната морфология пикочният мехур трябва да е празен.

Какво показва изследването фетална морфология?

Изследването показва всички органи и системи на бебето. Наблюдава се главата, мозъка и лицето. След това шията, гръбнака, гръдния кош. Важно е да се обърне внимание на сърцето, кръвоносните съдове, коремната стена, храносмилателния тракт, отделителната система и половите органи.

Освен бебето, специалистите винаги преглеждат и бъдещата майка. Важно е да се знае какво е състоянието на матката и плацентата, за да се определи по-нататъшното развитие на бременността, до настъпване на естествен край.

Преглеждайки обстойно плода, специалистите могат да определят наличието на структурни аномалии и при нужда да назначат допълнителни изследвания.

Колко е точна феталната морфология?

Фетална морфология служи за установяването на различни морфологични аномалии на бебчето. Тя, обаче, се съсредоточава изцяло върху физиологичното развитие на плода. С голяма точност може да определи пола на детето, както и наличието на определени аномалии.

За съжаление, не всички дефекти могат да бъдат диагностицирани чрез ехографско изследване. Затова честа практика е извършването на допълнителни изследвания.

Аномалии, които изследването фетална морфология, не може да установи само по себе си са генетични вродени проблеми като Синдром на Даун, Патау или Едуардс, тъй като те изискват кръвно изследване. Други дефекти, които могат да убягнат на специалистите са евентуални малки или функционални слабости като слепота, глухота и т.н.

Фетална морфология е задължително изследване за всяка бременна жена, независимо от нейното състоянието, възраст или от това как е протичала бременността до момента прегледа.

Специалистите препоръчват да се доверите на тяхната професионална преценка при насрочване на различни изследвания и тестове, като оптималното време за провеждане на фетална морфология е между 18 – 23 г.с.