подходящи играчки за децата

Играейки с играчки, способностите на децата се извличат все повече и повече. Ето защо е важно да изберете детски играчки, които са подходящи за растежа на вашето дете.

В следващите редове, ще ви представим как да правилно да изберете подходящите играчки спрямо възрастта на детето.

 1. Бебета на възраст от 0 до 6 месеца

Новороденото бебе приема отношенията с възрастните с цялото си тяло и предава желанията си с цялото си тяло. Те все още не могат да се справят с бързите движения, така че ако избирате играчки, които се движат, изберете такива, които се движат бавно. Има различни играчки, като висящи от тавана или стената, и играчки на пода, но също така е важно да ги поставите на място, където бебето може да ги види. От друга страна, слухът е добре развит от раждането, така че също е добра идея да подготвите играчки, които издават нежни звуци.

От около 3 месеца движенията на ръцете и краката стават по-активни с всеки изминал ден. Виждането, чуването и използването на ръцете ще станат по-добри. Освен това има сила на захващане, така че може да прояви интерес към играчката пред себе си и да протегне ръка и да я хване.

Препоръчани видове играчки

 • бавно движеща се играчка
 • музикален проектор
 • дрънкалка и др
 1. Бебета на възраст от 7 до 11 месеца

На около седем месеца ръцете и върховете на пръстите стават сръчни и те могат да движат пръст по пръст, вместо да се движат с пет пръста заедно. До осем месеца вашето бебе ще може вече да седи, да пълзи и да се движи свободно. Те също започват да издават звуци с помощта на устните си, като „бубубу, бабаба“, а от около 10-месечна възраст започват да следват майките си и стават срамежливи, показвайки емоционално развитие. Това е времето, когато децата започват да се интересуват все повече от нещата около тях, като дистанционни управления на телевизори и кърпички. През този период трябва да вземете мерки за безопасност, като например да държите опасни неща извън обсега.

Препоръчани видове играчки:

 • Играчки от плат
 • Играчки за бутане
 • Гризалки и др.
 1. 1-годишното дете и играчките

Дете на 1 година навлиза в етапа на ранно детство и достига повратна точка в играта. Докато достигнат 1-ия си рожден ден, някои деца ходят нестабилно или са погълнати от бързо пълзене, а някои дори започват да ходят. По това време децата стават способни да движат телата си под музика и ритми.

Когато ходенето на детето се стабилизира, движенията му стават все по-активни, но за сметка на това то постепенно става по-сръчно с ръцете си, може да хваща малки предмети с палеца и показалеца си и да реди строителни блокчета. Освен това по това време на годината зрителното поле се разширява и малките предмети могат да се видят ясно, могат да се видят и далечни обекти.

подходящи играчки за бебета

Въз основа на тези характеристики на развитието, детето може да играе с играчки, които издават звуци, играчки, които се движат, строителни блокове, топки и т.н., и да включваме движения като подреждане, свиване, търкаляне и хвърляне.

Препоръчани видове играчки:

 • Строителни блокчета
 • Топка
 • Играчки за дърпане/бутане
 • Музикални инструменти (барабани) и др.
 1. 2-годишното дете и играчките

Това също е време, когато децата искат да имитират възрастните. Що се отнася до играта, те се интересуват от игра, която използва очите и ръцете им цялостно, и проста „игра на преструвки“, която развива способността да „харесваш“. Освен това, тъй като те ще могат да запомнят правилата, би било добра идея да ги насърчите да почистват играчките си и да научат „какво да не правят“ чрез игра.

Препоръчани видове играчки:

 • Влакче
 • Отливка
подходящи играчки за деца до 3 години
 1. 3-годишните деца и играчките

През тази възраст детето може свободно да манипулира собственото си тяло и да подобри езиковото си развитие. Самостоятелното хранене, преобличане и уриниране ще напреднат, а нещата, които може да прави само, ще се увеличат драстично.

Това е време, когато качеството на въображението и креативността се повишава, така че ще може да създават неща със собствените си ръце и също така ще могат да ги изразяват с думи. Това е времето, когато децата започват да се изразяват добре, като пеят и танцуват на музика и ритъм. Играта и играчките, които позволяват на децата свободно да разгръщат своето въображение, са ключови точки в тяхното развитие. Освен това играта с ръце и въображението ще процъфтяват, така че нека се погрижим за игри, които насърчават креативността, като оригами, градивни елементи и рисуване.

Препоръчани видове играчки:

 • Комплект къщи за игра
 • Кончета, кубчета;
 • Музикални инструменти (китари, барабани) и др
подходящи играчки за деца
It will be the biggest tower!
 1. 4-годишните деца и играчките

Двигателните им умения се развиват все повече и повече, а играта им става по-динамична. Децата прекарват повече време в групи като детски ясли и градини и придобиват социални умения. Присъединявайки се към групов живот, те научават радостта от играта с приятели и в същото време развиват самочувствие и състезателен дух, което може да доведе до битки. Това обаче е необходимо и за растежа и ще се научат на състрадание и правила чрез взаимоотношенията си с другите. По това време личността им започва да се изяснява, а любимите им играчки и игрови наклонности стават по-лесни за разбиране

Препоръчани видове играчки:

 • игри и правила
 • пъзели
 • блокчета
 • музикални инструменти (ксилофон)
 • комплекти къщи за игра и др.