ехинацея ползи от билката

Ехинацеята е една от най-мощните и полезни билки. Тя е използвана от хората по света за поддържане на здравето. Всяка част от растението, от корените до цветните венчелистчета, е жизненоважно хранително вещество. Днес ще разгледаме десет от впечатляващите ползи за здравето от растението ехинацея.

1. Подсилване на имунната система

Ехинацеята има мощен ефект, върху човешката имунна система. Редица клинични проучвания са потвърдили способността й да поддържа тялото в оптималното здравословно състояние, през всички сезони от годината.

2. Намалява зачервяването

Зачервяването и дискомфортът в тялото могат да имат няколко причини, включително нездравословни диети или физическа активност. Консумацията на ехинацея или продуктите за грижа за кожата, съдържащи етеричното масло от ехинацея. Те помогнат и облекчават дразненето по кожата.

3. Подобрява здравето на клетките

Приемът на ехинацея подобрява здравословните защитни клетки в организма. Много от съединенията в билката поддържат имунните клетки и помагат клетъчния растеж.

4. Помага за преноса на кислород

Ехинацеята подобрява нивата на кислород в кръвта. Тя увеличава производството на еритропоетин в костния мозък, което от своя страна насърчава производството на червени кръвни телца. Това води до по-добър транспорт на кислород.

5. Поддърже здравето на устната кухина

Ехинацеята в комбинация с други билки, като градински чай и лавандула, играе важна роля за намаляване на халитозата (лош дъх). Това се дължи на способността на ехинацеята да неутрализира вредните организми, които иначе съвпровождат лошия дъх.

6. Облекчава физическия дискомфорт

Ехинацеята се използва за намаляване на болката.

7. Здрава кожа, здравей!

Ехинацеята поддържа нормален тен, като спомага за предотвратяване петната и раздразненията. Наред с това, тя помага за овлажняване на кожата и намаляване появата на бръчки.

8. Насърчава здравето на горните дихателни пътища

Ехинацеята е една от най-добрите билки за поддържане здравето на горните дихателни пътища, дори при деца.

9. Източник на антиоксиданти

Ехинацеята е основн източник на редица антиоксиданти, като витамин С, бета-каротин, флавоноиди, селен и цинк. Тинктурата от ехинацея има по-голяма антиоксидантна активност.

10. Удължава живота

Нужни са изследвания, които да потвърдят това твърдение, но за момента проучванията, които са направени върху животни, показват, че ехинацеята може би да е така търсеното средство против стареене.

Потърси билки и имуностимуланти в shop.4fitness.bg