саморазвитие

Често се случва в ежедневната суматоха да забравяме за важното. Рутинна работа, безнадеждни домашни работи ни отнемат цялото време, в резултат на което спираме да се развиваме.

Известен е и фактът, че за човека е жизненоважно да тренира умствена дейност, въображение и памет. Развивайки се всеки ден, ние удължаваме живота си. Занимавайки се с творчество и това, което обичаме, получаваме ценни хормони на щастието.

Но какво да кажем за липсата на време за обучение и личен растеж? Има изход! По-долу са 4-те най-добри упражнения за саморазвитие, които всеки може да направи в рамките на 3 минути.

Упражнения за развитие

Съставете приказка

Отпуснете се от шума и развихрете въображението си. Представете си, че разказвате на любопитно дете приказка с вълнуващ сюжет. Нека в нея има герой и интересна ситуация, в която той попада. Не забравяйте, че всяка приказка трябва да има смисъл – дайте ценни съвети и предайте житейски опит. Ще бъде прекрасно, ако в края на историята всички положителни герои са доволни и щастливи. Нека тази приказка бъде съставена за 3 минути, да бъде кратка, но също така и информативна.

Такива упражнения са подходящи за развитие на въображението и включват всички мозъчни клетки. Между другото, написвайки своя творба, вие се потапяте за няколко минути в магическия свят на непознатото, чувствайки се като истински творчески човек.

Спомнете си стиховете, които сте учили в детството

Какво произведение на поета ви хареса в училище? Със сигурност много от нас имат няколко любими стихотворения. Пребивавайки в пълно спокойствие и свобода от разсейване, прочетете няколко произведения на онези автори, които помните в детството. Обновете кадри от училищния живот, когато въодушевено рецитирате стихотворение пред целия клас.

Подобно обучение развива паметта и филологичните способности, оказвайки благоприятен ефект върху дясното полукълбо на мозъка. Това формира творческата активност на човека. Има и някои трикове в това упражнение: ако не може да си спомните края на строфата, то измислете стих в рима.

Освежете познанията си в таблицата за умножение

Математическото обучение и броенето „на ум“ са отлични упражнения за развитието на лявото полукълбо на мозъка, което е отговорно за логичното мислене. В съвременния свят хората са свикнали да правят всички изчисления, използвайки калкулатор или специални приложения на компютъра. В резултат на автоматизацията на този процес, спряхме да развиваме умствените си способности. Така мнозина ще бъдат изненадани, че няма да могат да правят прости изчисления, без да използват калкулатор. И ако се опитате да си припомните цялата таблица за умножение, която много добре познавате в училище ще се уверите в това.

Упражнението ефективно развива интелектуалните способности, подчертавайки ясното логическо мислене. Отпуснете се и опитайте сами да умножите и обобщите числата, като отделите 3 минути на ден за такова обучение. Между другото, подобно обучение ще бъде полезно и за паметта, тъй като по време на упражнението участват мозъчни клетки, отговорни за спомените.

Научете 3 нови думи на чужд език

Всички сме учили чужд език в училище. Но с възрастта и при липса на ежедневна практика на езика губим езиковите си способности. И така, тайната на едно просто упражнение за развитие и усъвършенстване на себе си: с помощта на речник или мобилно приложение намерете превод на езика, който представлява интерес за вас и учете по три нови думи. Повторете тези думи в продължение на 3 минути. Научете се да ги произнасяте правилно. Ежедневната практика ще донесе огромни резултати.

Между другото, това обучение може да се практикува по друг начин: в продължение на няколко минути разговаряйте със събеседник на чужд език. Разкажете как сте прекарали деня. Задайте разнообразие от въпроси. Ако сами произнасяйте на глас думите на чужд език, опитайте се да следвате правилата на граматиката и изграждането на изречения.

Упражнението е насочено към развиване на езикови способности, както и ефективно за трениране на паметта, въображението и способността за аналитично мислене.

Всичко това ще допринесе за вашето усъвършенстване и аналитично мислене!