zemetresenie

Специалистите от БАН посочиха кои са земетръсните зони в България и какво можем да очакваме в перспектива. Тук обаче трябва да направим уговорката, че все още няма техника, която да предскаже предстоящо земетресение в България, така че всичко остава просто една характеристика и погледа на специалистите относно сеизмичността в нашата страна.

zemetresenie

В повечето случаи земните трусове у нас предизвикват по-скоро паника, отколкото големи щети. Изключение прави регистрираното земетресение на 22.05.2012 г. с магнитуд  5.8 по скалата на Рихтер. Епицентърът на труса бе локализиран в селата Витановци и Мещица, които се намират на пет километра северозападно от центъра на град Перник. Трусовете се усетиха на много места в България, а щети имаше в Перник, София, Радомир и околните местности.

Кога и къде са били най-силните земетресения у нас?


Учените твърдят, че най-силното земетресение в България през ХХ век,датира от 1904 година и се е случило в Кресненското дефиле, което се намира близо до с. Крупник. За това е показателен магнитудът 7.8 по скалата на Рихтер. Земните трусове над 7 се водят за катастрофални, припомнят от БАН. Трусовете са причинили смъртта на над 200 души, а разрушенията са нанесли огромни финансови загуби на домакинствата и търговията.

Втората световна война също оставя спомен за земетръсите. На 17.03.1942 година Разград става обект на трус 7 по Рихтер. И това земетресение е свързано с жертви и разрухи. Паниката между хората е наистина огромна, за което съдейства и наистина големият магнитуд. 

И ето, че стигаме до 1956 и земетресението в Шабла със скала 5,5, то не предизвиква чак толкова много разрушения, колкото страх у хората. Малко по-късно през  годините 1977 е регистриран трус във Велинград с магнитуд  5,3 по Рихтер, което предизвиква хаос.

По-горе в статията споменахме и пернишкото земетресение със силния магнитуд 5.8, който доведе до много разрушения. Слава богу, тогава нямаше човешки жертви, но страхът и паниката у мнозина ще се помнят до днес. Прогнозите на специалистите са, че скоро земен трус с такава интензивност няма да се случи в тази точка на страната, пък остава да видим.

Къде са възможни земетресения?


Не искаме да плашим хората, нито да твърдим неща, в които дори ние не сме сигурни. Има слухове за опасни разломи в София, Стара Загора, Чирпан, Ямбол и други, но не бива да се притеснявате. Земните трусове са възможни навсякъде, така че просто трябва да се уповаваме на бог, и да го помолим да не ни сблъска с тежките природни бедствия тип земетресения.

Изчетохме много статии, които твърдят, че огнищата са четири, пет или повече. Едни получават сведения от БАН, други пишат свободни съчинения, а трети се базират на история и факти. Има обаче голяма възможност земетресенията у нас да се случат след много години, когато нито ние, нито нашите деца и внуци ще бъдат живи. Ето защо е добре да живеем живота си, без да се страхуваме. И, дори бедствието да стане реалност, просто запазете спокойствие и направете всичко възможно да съхраните живота  си. Помнете, че господ винаги ще бъде близо до вас.

Обобщителни думи…


Земетресения в България е имало и ще има. Друг е въпросът, кога и къде ще се случат те. Да, наистина съществуват опасни разломи, които е възможно да разклатят земята. Времето ще покаже, дали земните трусове в страната ни ще бъдат разрушителни или по-скоро ще минат, без да ги усетим. Последният сценарии е най-добрият за нас, така че да се надяваме на благоприятна прогноза.