тежка тренировка

Хранителните фитнес добавки могат действително да подобрят представянето ви в спорта. Но дали ползата от тях ще бъде оптимална, зависи от няколко фактора.

Как да приемате добавки преди тренировка, за да извлечете максимума от тях?

  • Приемайте добавки с кофеин, когато тренирате предимно за долна част

Ако приемате редовно добавки със стимуланти, като кофеин, например, ефектът от тях ще намалее. Просто тялото ви ще стане толерантно към стимуланта. И ще трябва да увеличите дозата, което пък няма да е добре за вас.

Решението: взимайте добавки с кофеин преди тренировките за долна част. Кофеинът има по-силен ефект при натоварването на крака, отколкото на горната част. Натоварването на краката по правило изискват повече усилия, поради което се нуждаете от повече енергия.

  • Редувайте с добавки без стимуланти

Добавките без стимуланти също ще подобрят ефективността и производителността ви. Можете да ги взимате и в дните, в които не тренирате. Енергията и жизнеността, които ще получите, могат да ви бъдат полезни и в работата. Те също така ще ви помогнат да се възстановите по-бързо от последната тежка тренировка.

Предтренировъчните добавки без стимуланти могат да се приемат по всяко време. И за разлика от кофеина, няма да доведат до сърцебиене, ако освен с тях, прекалявате и с кафето.

  • Приемайте добавки, които отговарят на вашите нужди

Всеки човек има различни нужди и различни спортни цели. Важно е да откриете добавката, която работи при вас. И също така да съобразите количеството с начина си на живот.

  • Бъдете търпеливи с някои добавки

Някои добавки действат с натрупване, затова трябва да им дадете време. Такива са креатинът и бета-аланинът. Те ще ви помогнат да извлечете максимума от всяка тренировка, но когато се натрупат в тялото ви.

  • Взимайте добавката си в правилното време

Предтренировъчната добавка се прием от 30 до 45 минути преди тренировка. За възстановяване протеинът се взима в рамките на 30-50 минути след това.

Ако добавката ви съдържа кофеин, не чакайте повече от 50 минути, преди да започнете тренировката си. В противен случай ще изпуснете пика му в кръвния ви поток.